Mobile Logo Dede Korkut Uyg. ve Arş. Merkezi

Dede Korkut Uyg. ve Arş. Merkezi

Dünya Kültür Mirası Dede Korkut Uluslararası Sempozyumu (Bayburt - 25-27 Nisan 2019)

DÜNYA KÜLTÜR MİRASI DEDE KORKUT ULUSLARARASI SEMPOZYUMU

Bayburt Üniversitesi, Bayburt Valiliği, Türk Dil Kurumu ve UNESCO Türkiye Millî Komisyonu işbirliği ile Dede Korkut yurdu Bayburt’ta, 25-27 Nisan 2019 tarihleri arasında, Dünya Kültür Mirası Dede Korkut Uluslararası Sempozyumu’nu düzenlendi.

25 Nisan 2019 Perşembe günü başlayan sempozyumda Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun, Türk Dil Kurumu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Feyzi Ersoy, Unesco Millî Komitesi Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Metin Ekici, Bayburt Valisi Ali Hamza Pehlivan protokol konuşmalarını yaptılar.

Sempozyumun açılış oturumunda Prof. Dr. Metin Ekici yeni bulunan Dede Korkut yazmasını tanıttı ve bu yazmada yer alan “Salur Kazan’ın Yedi Başlı Ejderhayı Öldürdüğü Boy” adlı Dede Korkut’un 13. boyu hakkında bilgi verdi.

Yurt dışından 9 (Azerbaycan, Özbekistan, Kazakistan, Kırgızistan, Tataristan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti) yurt içinden 39 olmak üzere sempozyuma, çoğu Dede Korkut sahasında söz sahibi olan 48 bilim adamı katıldı. Birbirinden değerli 41 bildirinin sunulduğu sempozyumun “Kapanış ve Değerlendirme Oturumu” Rektör Yardımcısı Sayın Prof. Dr. Süleyman Çiğdem’in yönetiminde yapıldı.

Rektör Prof. Dr. Selçuk Coşkun sempozyumun kapanış konuşmasında gayet verimli geçen sempozyuma katılan bilim adamlarına ve sempozyumda emeği geçenlere teşekkür etti.

Yurt dışından ve yurt içinden alanında uzman birçok seçkin akademisyenin katıldığı bu sempozyum, yeni bilgilerin ortaya konduğu, yurt dışındaki Dede Korkut çalışmalarının tanıtıldığı bir sempozyum oldu. Dede Korkut’un 3. nüshası hakkındaki ilk bilgi bu sempozyumda verildi,  nüshanın tanıtımı bu sempozyumda yapıldı. Bayburt Üniversitesinin ev sahipliğinde yapılan bu sempozyum ile Dede Korkut araştırmalarına büyük bir katkı sağlandı.