Fakültemiz Öğretim Üyelerinden Dr. Eid Fathi Abdellatif Abdelaziz hocamızın " Osmanlıların İslami İlimlere Hizmetteki Rolleri ve Bu Sahadaki Gayretleri" adlı kıymetli eseri Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından basılmıştır.
Resim 1 1Fakültemiz öğretim üyelerinden Dr. Eid Fathi Abdellatif Abdelaziz hocamızın " Osmanlıların İslami İlimlere Hizmetteki Rolleri ve Bu Sahadaki Gayretleri" adlı kıymetli eseri Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından basılmıştır. Hocamız bu eserinde Osmanlı dönemine ait edebiyat, siyaset, fıkıh, tefsir ve tarih gibi birçok önemli konuları farklı açılardan ele almıştır. Ana dilleri Türkçe olmasına rağmen birçok alanda Arapça eserler yazan Osmanlı döneminin büyük alimlerinden bahsetmiştir. Bu eserlerin ve alimlerin tespiti için Osmanlı dönemine ait edebiyat, tarih, siyaset, fıkıh ve tefsir gibi çeşitli ilim dallarına dair kaynakları taramıştır. Osmanlı dönemine ait o kadar Arapça eser olmasına ve tarihçilerin övgüsüne mazhar olmasına rağmen bazı çağdaş yazarların kasıtlı olarak bu gerçeği görmezden geldiklerine işaret etmiştir. Osmanlı döneminin Arap dili ve İslami ilimler açısından "kısır" bir dönem olduğu iddiasının delilleriyle asılsız olduğunu göstermiştir. Oryantalistler ve onların yolundan giden modern yazarların Osmanlının yönettiği Arap coğrafyasında resmi yazışmalarda Arapçayı yasakladığı ve Türkçeyi zorunlu kıldığı iddialarının mesnetsiz olduğunu  ve gerçeği yansıtmadığını anlatmıştır. Bu konuda Osmanlılara kasıtlı olarak haksızlık edildiğini ve tarihi verilerden yoksun iftiraların göndemde tutulduğunu vurgulamıştır. Haksiz iddiaların aksine Osmanlıların İslam kültür ve mirasını en güzel şekilde muhafaza ettiklerine, el-Ezher eş-Şerifte olduğu gibi birçok İslam başkentinde eğitim dilini Arapça yaptıklarına, hatta dinlerinin dili olduğu için Arapçaya normal dillerden daha fazla ilgi gösterdiklerine tarihin tanıklık ettiğini ifade etmiştir.  Osmanlıların Arapça, fıkıh, tefsir, hadis ve tasavvuf gibi İslami ilimlerin  farklı dallarına dair yazmış oldukları Arapça eserlerin bu gerçeği  ortaya koyduğunu izah etmiştir.
Böyle bir çalışmayı ilim dünyasına kazandırdığı için kendisini tebrik ediyor ilim yolculuğunda başarılarının devamını diliyoruz.
Yayın Tarihi: 
Erişilebilirlik Menüsü

Ekran Okuyucu

Seçili Alan Okuyucu

Bağlantı Vurgula İkonu

Bağlantı Vurgula

Metni Büyüt İkonu

Büyük MEtin

Metni Sola Hizala

İmleç

Okuma Kılavuzu

Okuma Maskesi

Disleksi Dostu

Kontrast

Solgunlaştırma

Düşük Doygunluk

Yüksek Doygunluk

Yukarı