MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ - İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
Evrensel nitelikte bilgi ve teknoloji üreten araştırmacı, katılımcı, paylaşımcı, özgün ve estetik değerlere sahip, çağdaş bir öğretim kültürüne sahip olan Bayburt Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, İnşaat Mühendisliği Bölümü, öğrenci kabulü konusunda tekrar aktif olmasıyla birlikte geçmişte olduğu gibi tekrar mesleki açıdan yetkin, toplumsal değerlere saygılı, uluslararası kriterlere uygun mühendisler yetiştirecektir. Bu konuda oldukça büyük bir tecrübeye sahip olan bu bölümden geçmiş yıllarda mezun olan öğrenciler hem ulusal hem de uluslararası düzeyde mühendislik hizmeti sunmaktadırlar. Bölüm günümüzde de aynı kriterlere sahip mühendisler yetiştirme konusunda yetkin öğretim elemanı kadrosuna ve yeterli altyapıya sahiptir.
Kuruluş
Bayburt Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, 31.05.2008 tarih ve 26892 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Bakanlar Kurulu’nun 5765 sayılı kararı ile kurulmuştur. İnşaat Mühendisliği programı, Bayburt Üniversitesi Mühendislik Fakültesi bünyesinde yürütülmektedir. İnşaat Mühendisliği Programı, Geoteknik, Hidrolik, Ulaştırma, Mekanik, Yapı, Yapı Malzemeleri ve Yapım Yönetimi Anabilim Dalı olmak üzere 7 Ana Bilim Dalından oluşmaktadır. İnşaat Sektörü ülkemizin kalkınması açısından önemli bir sektördür. Bu sektörün kalkınması ancak bilim ve teknolojideki değişimleri takip eden nitelikli elemanların yetiştirilmesi ile mümkündür. Bu nedenle Mühendislik Fakültesi bünyesinde açılan İnşaat Mühendisliği lisans programı Geoteknik, Hidrolik, Ulaştırma, Mekanik, Yapı, Yapı Malzemeleri ve Yapım Yönetimi Anabilim Dalı bünyesindeki gelişmelere paralel olarak yeniden hazırlanmış, uygulamalara ağırlık verilmiş ve sanayicinin istekleri dikkate alınmıştır. Eğitim programımız matematik, fizik ve kimya bilimleri ile temel mühendislik konularına ilaveten, mezunlarını güncel mühendislik problemlerine İnşaat mühendisliği prensiplerini uygulayabilecek şekilde hazırlamak için laboratuvar ve tasarım deneyimlerini de kapsamaktadır. Bölümümüz tüm bu konulardaki teknolojik ve akademik gelişmeleri yakından takip etmek suretiyle, tekniğin son durumu ile ilgili uygulamaları öğrencilerine aktarmayı amaç edinerek, bu konularda ülkemizin önde gelen İnşaat Mühendisliği bölümleri arasında kısa sürede yapacağı çalışmalarla yerini alacaktır.
Kazanılan Derece
İnşaat mühendisliği bölümünden mezun olanlara "İnşaat Mühendisi" unvanı verilir. Dört yıllık fakülte mezunu olacağından İnşaat Mühendisine tanınan tüm yetkilere sahip olacaktır.
Program Profili
İnşaat Mühendisliği programı,
1. İnşaat Mühendisliği problemlerinin ekonomi, güvenlik, amaca uygunluk prensipleri dikkate alınarak analizi ve tasarımı için gerekli bilgi ve beceriye sahip,
2. Teknolojik gelişmeleri ve dünya standartlarını takip edip ayak uydurabilecek,
3. Doğru bilgiye ulaşmada izleyeceği yolu bilen,
4. Türk İnşaat Sektörünün öncü ve yenilikçi kadrosunu oluşturacak,
5. Yapacağı araştırmalar ile yurt içinde üniversitemizi, yurt dışında ise ülkemizi en iyi şekilde temsil edecek,
6. Araştırma geliştirme ruhuna sahip mühendisler yetiştirmeye yönelik bir eğitim programı benimsemiştir.
Program, temel mühendislik, mesleki alan ve genel kültür ile ilgili zorunlu dersler içermektedir. Eğitim planı zorunlu derslere ilave olarak, öğrencilere kendi tercihlerine göre seçim yapabilme şansı sağlayan seçmeli dersler de içermektedir.
Mezunların İstihdam Profilleri
Mezunlarımız İnşaat Sanayisi ile ilgili çeşitli resmi ve özel kuruluşlarda (KGM, DSİ, DLH, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Belediyeler vb.) üretim, kalite kontrol, AR-GE, tasarım alanlarında görev alabilecektir. Ayrıca inşaat sektörüyle ilişkili, kamu kurum ve kuruluşları ile özel şirketlerde yönetici olarak istihdam edilebilecektir.
Bölüm Olanakları
DERSLİKLER; 120 kişi kapasiteli 1 amfi (Mühendislik Fakültesi ortak kullanım alanı), 520 kişi kapasiteli 12 derslik (Mühendislik Fakültesi ortak kullanım alanı), 70 kişi kapasiteli teknik resim salonu (Mühendislik Fakültesi ortak kullanım alanı), 30 kişi kapasiteli 2 bilgisayar salonu (Mühendislik Fakültesi ortak kullanım alanı), 66 kişi kapasiteli konferans salonu (Mühendislik Fakültesi ortak kullanım alanı), LABORATUVARLAR; Geoteknik Laboratuvarı, Hidrolik Laboratuvarı, Ulaştırma Laboratuvarı, Yapı Malzemeleri Laboratuvarı, SOSYAL ALANLAR; 150 kişi kapasiteli öğrenci kantini (Mühendislik Fakültesi ortak kullanım alanı), 2000 kişi/öğün kapasiteli öğrenci yemekhanesi (Üniversite ortak kullanım alanı), 30 kişi kapasiteli 3 bilgisayar salonu (Mühendislik Fakültesi ortak kullanım alanı).
Akademik Kadro
- Prof. Dr. Deniz Serkan Celalettin TAPKIN - Ulaştırma Ana Bilim Dalı
- Prof. Dr. Musa ARTAR - Yapı Ana Bilim Dalı
- Doç. Dr. Erdal ÖNER - Mekanik Ana Bilim Dalı
- Doç. Dr. Hakan Alper KAMİLOĞLU - Geoteknik Ana Bilim Dalı
- Doç. Dr. Muhittin TURAN - Mekanik Ana Bilim Dalı
- Dr. Öğr. Üyesi Betül DEMİRTAŞ - Yapı Ana Bilim Dalı
- Dr. Öğr. Üyesi Bilal TAYFUR - Yapı Ana Bilim Dalı
- Dr. Öğr. Üyesi Duygu TEKİN - Yapım Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Dr. Öğr. Üyesi Fatih YILMAZ - Geoteknik Ana Bilim Dalı
- Dr. Öğr. Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Mustafa ERGÜN - Yapı Ana Bilim Dalı
- Dr. Öğr. Üyesi Yavuz Selim HATİPOĞLU - Mekanik Ana Bilim Dalı
- Arş. Gör. Dr. Murat KARADENİZ - Geoteknik Ana Bilim Dalı
- Öğr. Gör. Ömer BAYRAK - Yapı Ana Bilim Dalı
Adres ve İletişim Bilgileri (Bölüm Başkanı)
Dr. Öğr. Üyesi Fatih YILMAZ
TLF: (458) 211-1152 (1631)
E-mail: fyilmaz@bayburt.edu.tr
Bölüm web sayfası: https://www.bayburt.edu.tr/tr/insaat-muhendisligi