
2024-1-TR01-KA171-HED-000229677 NUMARALI PROJE
PROGRAMLA İLİŞKİLİ OLMAYAN ÜÇÜNCÜ ÜLKELER İLE KA171 ÖĞRENCİ ÖĞRENİM HAREKETLİLİĞİ BAŞVURU İLANI
- Avrupa Birliği Erasmus+ Programı kapsamında, Programla İlişkili Olmayan Üçüncü Ülkeler ile Öğrenci Hareketliliği (KA171) çerçevesinde, 2025-2026 Akademik Yılı Güz döneminde öğrenim hareketliliği gerçekleştirmek isteyen ve ikili anlaşması bulunan bölüm/ana bilim dallarına kayıtlı öğrencilerimiz için başvurular, 18 Haziran – 09 Temmuz 2025 tarihleri arasında alınacaktır.
- 📌 Turnaportal platformu 18.06.2025 tarihinde saat 08:00’de başvuruya açılacak olup, 09.07.2025 tarihinde saat 17:00 itibariyle başvuruya kapanacaktır.
- 📌Belirtilen tarih ve saatten sonra sisteme başvuru ya da belge girişi kesinlikle yapılamayacaktır.
- 📌 Başvurular yalnızca Turnaportal üzerinden gerçekleştirilecektir. Başvuru yapmak için tıklayınız.
- 📌ÖNEMLİ NOT: KA131 Öğrenim hareketliliği ilanından farklı olarak, KA171 ilanında ülke, üniversite ve bölüm kısıtlılıkları mevcuttur. Bu ilan, 2024 Proje Döneminde alınan Arnavutluk, Bosna Hersek ve Gürcistan hibesi kaleminden, ikili anlaşmamız bulunan üniversiteler için yayımlanmıştır. Bu hareketlilik çağrısı, Erasmus+ KA171 projesi kapsamında hibe almaya hak kazanmış projede belirlenen akademik alanlar ve ortak üniversitelerle sınırlıdır. Bu nedenle yalnızca Siyaset Bilimi ve Kamu yönetimi ve Yönetim Bilişim Sistemleri bölümü öğrencileri başvuru yapabilir. Gürcistan hibe kalemine sadece doktora öğrencileri başvuru yapabilir.
Faaliyetin Tanımı:
Bu hareketlilik faaliyeti, proje koordinatörü ve ortağı yükseköğretim kurumlarında herhangi bir öğrenim kademesinde kayıtlı öğrencinin, diploma programının bir bölümünü yükseköğretim kurumunun mevcut kurumlararası anlaşmaları çerçevesinde ortak olunan yükseköğretim kurumunda gerçekleştirmesinden ibarettir. Faaliyet süresi her bir öğrenim kademesi için ayrı ayrı geçerli olmak üzere 2 ilâ 12 ay arasında bir süre (1, 2 veya bazı ülkelerin sistemlerine göre 3 dönem) olabilir. Öğrenim kademesi ön lisans/lisans, yüksek lisans ve doktora düzeylerini ifade eder. Faaliyet, öğrenim süresi içerisinde her sınıfta gerçekleştirilebilir. 2024-2025 Bahar Dönemi Erasmus+ Öğrenci Öğrenim Hareketliliği Programına başvurmak isteyen öğrenciler, aşağıdaki yönergeleri takip etmelidirler:
NASIL BAŞVURULUR?
- Başvurular 18 Haziran 2025- 09 Temmuz 2025 tarihleri arasında Turnaportal üzerinden gerçekleştirilecektir.
- Başvurunuza eklemek için Başvuru Formu'nu bilgisayarınıza indirip doldurmalı, sonra tekrar sisteme yüklemelisiniz. Başvuru Formuna Ulaşmak için Tıklayınız.
ERASMUS ÖĞRENİM HAREKETLİLİĞİ BAŞVURUSU İÇİN GEREKEN ASGARİ ŞARTLAR
- Öğrencinin yükseköğretim kurumu bünyesinde örgün eğitim kademelerinin herhangi birinde (Lisans veya Yüksek Lisans) bir yükseköğretim programına kayıtlı, tam zamanlı öğrenci olması
- Lisans öğrencilerinin genel not ortalamasının en az 2.20/4.00 olması
- Yüksek lisans öğrencilerinin genel not ortalamasının en az 2.50/4.00 olması.
- Birinci sınıf öğrencileri için lise mezuniyet notunun en az 75/100
- Yüksek lisans düzeyinde ilk dönem başvuran ve henüz üniversitede transkripti oluşmamış öğrenciler için bir önceki yükseköğretim kademesinde alınan mezuniyet notu kullanılır.
- Öğrenim hareketliliği için yeterli sayıda ECTS kredi yükü olması (Örneğin bir akademik dönem için en az 30 AKTS alınabilir durumda olması)
- Mevcut öğrenim kademesi içerisinde daha önce Erasmus faaliyetlerinden yararlanılmışsa, yeni faaliyetle beraber toplam sürenin 12 ay’ı geçmeyecek olması
ÖĞRENCİ SEÇİM SÜRECİ, DİL SINAVI VE SONUÇLARIN İLANI
1.Sınav tarihleri başvuru süreci başladıktan sonra (https://www.bayburt.edu.tr/tr/uluslararasi-iliskiler-ofisi) adresinde ilan edilecektir. Bu nedenle öğrencilerin bu sayfayı düzenli olarak takip etmeleri gerekmektedir.
2.İngilizce yeterlilik sınavına katılan öğrencilerimiz için Erasmus toplam puanları hesaplanacaktır. Toplam puan hesaplanırken 100 puan üzerinden;
- Akademik not ortalamasının % 50'si ile Yabancı Dil Puanının % 50 'si alınır. Bu puanların ortalaması ile Erasmus Genel Puanı oluşturulur. Bunun dışında puan kesintisi ya da eklemesi yapılacak durumlar aşağıdaki tabloda verilmiştir.
- Mazeretsiz yabancı dil sınavına katılmama durumunda “-5 puan” indirimi uygulanacaktır.
Not 1: Komisyon değerlendirme sürecinde uygun görmesi halinde sınav puanlarına baraj koyma hakkına sahiptir.
Not 2: Seçim sonuçları üniversitemiz internet adresi üzerinden ilan edilecektir.
Daha önce yararlanma durumunda -10 puan uygulaması, önceki öğrenim kademesinde gerçekleştirilen veya yükseköğretim öğrenci/staj hareketliliği dışındaki hareketlilikler için uygulanmaz. Hareketlilik gerçekleştirmiş bir öğrencinin aynı öğrenim kademesi içerisinde tekrar başvurması halinde uygulanır.
KONTENJANLAR
Not: Bu hareketlilik çağrısı, Erasmus+ KA171 projesi kapsamında hibe almaya hak kazanmış projede belirlenen akademik alanlar ve ortak üniversitelerle sınırlıdır. Bu nedenle 1. tabloda berlirlenen üniversitelere sadece Lisans Siyaset Bilimi ve Kamu yönetimi ve Yönetim Bilişim Sistemleri bölümü öğrencileri başvuru yapabilir.
2. Tabloda belirlenen Gürcistan hibe kalemine ise sadece Siyaset Bilimi ve Kamu yönetimi ve Yönetim Bilişim Sistemleri bölümü doktora öğrencileri başvuru yapabilir.
Sadece Lisans Öğrencileri İçin Kontenjanlar:
Sadece Doktora Öğrencileri İçin Kontenjanlar:
MADDİ DESTEK
Erasmus programı kapsamında verilen maddi destek öğrencinin gideceği ülkeye göre değişen ve Ulusal Teklif Çağrısı’nda belirtilen miktarlarda ödenir. Toplam maddi destek miktarının en fazla %80’i öğrenci yurt dışına çıkmadan önce ödenir, kalan kısmı ise öğrencinin dönüşünden sonra ödenir. Bu maddi destek öğrencinin bütün harcamalarını karşılamak maksadıyla değil, harcamalarına yardımcı olmak amacı ile verilir.
Not: İsteyen öğrenciler maddi destekten feragat edebilir.
*Program ülkeleri arasında öğrenim hareketliliği için öğrencilere gidiş-dönüş seyahatleri için ayrıca destek verilmemektedir.
**Yolculuğunu yeşil seyahat ile gerçekleştiren öğrencilere yeşil seyahat hibe desteği verilmektedir.
Yeşil seyahat; seyahatin düşük karbon salımlı toplu ulaşım araçlarının kullanılarak gerçekleştirilmesidir. Otobüs, tren, paylaşımlı otomobil kullanımı yeşil seyahat kapsamında yer alır. Yeşil seyahat desteği alınabilmesi için gidişte ve dönüşte yeşil seyahat kullanılması ve seyahatin tamamının yarısından fazlasının yeşil araçlar kullanılarak yapılması gerekmektedir.
Ekonomik Açıdan İmkânları Kısıtlı Öğrencilere İlave Hibe
İmkânları kısıtlı olan katılımcılara, hak ettikleri hibeye ek olarak İlave Hibe Desteği sağlanacaktır. Söz konusu hibenin verilebilmesi için, imkânları kısıtlı katılımcı, ekonomik ve sosyal açıdan imkânları kısıtlı olan ve aşağıdaki alt kategorilere uyan birey olarak tanımlanmıştır.
- 2828 sayılı kanuna tabi olanlar (Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından haklarında 2828 sayılı Kanun uyarınca koruma, bakım veya barınma kararı olanlar)
- 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu Kapsamında haklarında korunma, bakım veya barınma kararı alınmış öğrencilere
- Yetim/ölüm aylığı bağlananlar
- Şehit/gazi eş ve çocukları ile gazilerin kendileri
- Kendisine veya ailesine muhtaçlık aylığı bağlananlar (öğrencinin kendisine, anne-babasına veya vasisine Belediyelerden, kamu kurum ve kuruluşlarından (Bakanlıklar, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Kızılay, AFAD gibi kurumlardan) Erasmus başvurusunu yaptığı esnada maddi destek aldığını kanıtlayan bir belge ibraz edilmesi yeterlidir.)
- Engelliler
- 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz Ve Kimsesiz Türk Vatandaşları ile Engelli ve Muhtaç Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında 01.07.1976 tarih ve 2022 sayılı Kanun kapsamında ebeveynlerinden biri veya vasisi engelli veya muhtaç aylığı alanlar19
- Kendileri veya 1. derece yakınları AFAD’dan afetzede yardımı alanlar.
İÇERME DESTEĞİ
Erasmus+ Programı, özel ihtiyaç sahibi kesimin programa katılımını teşvik etmektedir. Özel ihtiyacı olan kişi, ek finansal destek olmadığı takdirde kişisel fiziksel durumu, zihinsel durumu veya sağlık durumu, projeye/hareketlilik faaliyetine katılmasına izin vermeyen potansiyel katılımcıdır. İçerme desteğine gereksinim duyan personele ilave hibe verilebilmesi için yararlanıcı yükseköğretim kurumu tarafından Merkezden ilave hibe talebinde bulunulması gerekmektedir. Katılımcı faaliyeti sona erdikten sonra hibesinde artış talep edilemez.
Başvuru formunda, İçerme Desteğine niçin ihtiyaç duyulduğunun açıklanması, kanıtlayıcı belgelerin eklenmesi (örneğin İçerme Desteği engelliliğe ilişkinse, engelliliğe ve düzeyine ilişkin bilgileri ihtiva eden doktor raporu (3 aydan eski olmayacak şekilde) veya engellilik kartı fotokopisi, kronik hastalıklar için doktor raporu) gerekir. Forma ayrıca gidilecek yükseköğretim kurumunun misafir edeceği personelin İçerme Desteğine gereksinim duyan bir katılımcı olduğundan haberdar olduğu bilgisi ve uygun donanıma sahip olduğuna ilişkin taahhüdünü içeren belgeler eklenir. Talep edilen ilave hibe miktarları ve neden ihtiyaç duyulduğu formda istenildiği şekilde detaylıca gösterilmelidir. Talep edilen hibe, İçerme Desteği sahibi katılımcının faaliyete katılımını mümkün kılma amacıyla doğrudan ilişkili olmalıdır.
İçerme Desteği sahibi katılımcılar için nihai ek hibe, yapılan harcamanın gerçekleşme tutarı üzerinden verilecektir. Belgeye dayanmayan harcamalar ve sözleşme ile verilen İçerme Desteği sahibi yararlanıcı hibesinin üzerindeki harcamalar yapılmış olsalar dahi uygun kabul edilmez.
Sonuçlar, turnaportal dışında Bayburt Üniversitesi Uluslararası İlişkiler internet sayfasından da ilan edilecektir.Proje Koordinatörü: Öğr. Gör. Şennur Özdemir
İletişim için; erasmus@bayburt.edu.tr