Bayburt Üniversitesi Öğretim Üyesi Ramin Sadıgov Ermeni İddialarını Belgelerle Çürüttü
Bayburt Üniversitesi İlahiyat Fakültesi, İslam Tarihi ve Sanatları Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Ramin Sadıgov, ‘sözde ermeni soykırımı’ ile ilgili Rus arşivinden sunduğu belgelerle soykırım iddialarını çürüttü.

Bayburt Üniversitesi öğretim üyesi Ramin Sadıgov, yaptığı araştırmalar çerçevesinde gün yüzüne çıkan iki gazete nüshasını ilk kez açıkladı. 1. Dünya Savaşı’nda milletlerin kayıpları konusunda Amerikalı bilim insanı Prof. Dr. Ernest Bogard’ın istatistiğine yer veren iki gazete nüshasını ilk kez açıklayan Dr. Sadigov; bu gazetelerden birinin 1 Şubat 1920 tarihli Krasnaya Gazeta diğerinin ise 5 Şubat 1920’de basılan Boevaya Pravda olduğunu dile getirdi.

Gazete nüshalarında adı geçen Amerikalı profesöre göre 1. Dünya Savaşı süresince yani 1914-1918 yılları arasında ölen Ermenilerin sayısının 100 bin civarında olduğunu söyleyen Dr. Sadıgov; “16 ülkenin incelendiği çalışmada ilk sırada ABD yer alıyor. İstatistiğe göre ABD’nin 4 yıllık savaş kaybı 100 bin 284, İngiltere’nin 807 bin 451 ve 14’üncü sırada yer alan Türkiye’nin kaybı 436 bin 926’dır. İstatistik’te 16’ncı sırada Ermenilerden bahsediliyor ve 100 bin kişinin hayatını kaybettiği aktarılıyor. 1920’li yıllarda ortaya konan bu istatistik, sözde Ermeni soykırımı iddialarının bir sahtekârlık olduğunu ortaya koyuyor” diye konuştu.

Tarihi verilerin, 1,5 milyon Ermeni’nin Osmanlı devleti tarafından kasten katledildiği ve soykırıma maruz kaldığı iddialarına tanıklık etmediğini ifade eden Dr. Sadıgov; savaş, tehcir, salgın hastalık, kayıp gibi sebeplerle toplamda 200 bin civarında Ermeni’nin hayatını kaybettiğini ifade etti.

Dr. Sadıgov; son dönemde Türk tarihçilerinin yaptığı çalışmalarda iddiaları belgeleriyle çürütmeleri karşısında, Ermenilerin bu iddiaları sürekli ısıtarak Türkiye’ye yönelik baskı unsuru olarak kullanmasının hiçbir tarihi dayanağının olmadığını belirtti.

Bayburt Üniversitesi İlahiyat Fakültesi, İslam Tarihi ve Sanatları Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Ramin Sadıgov’un yaptığı bu uluslararası araştırma, ulusal basında da geniş yer buldu. Ulusal basında yer alan habere https://www.yenisafak.com/gundem/ermenilerin-soykirim-iddialarini-curuten-belgeler-3620079 bağlantısından ulaşılabilir.