Rektör Coşkun, Kitre Köyü’nde Gerçekleştirilen 'Bal Sağımı Etkinliği'ne Katıldı
Organik bal üretiminin Türkiye’deki önemli merkezlerinden biri olan Bayburt’ta bal hasadına başlandı.

Şehrin başlıca gelir kaynakları arasında yer alan; yörenin özellikli bitki florası, doğa ve iklim koşullarına bağlı olarak rengi, kokusu, kıvamı ve tadı ile önemli bir üne sahip olan ve yakın zamanda Bayburt Üniversitesinin girişimleri ile coğrafi işaret kapsamında tescillenen Bayburt Balı'nın hasat sezonunun başlangıcı dolayısıyla Bayburt Merkez’e bağlı Kitre Köyü’nde bir program düzenlendi.

Düzenlenen 'Bal Sağımı Etkinliği'ne Bayburt Valisi Sayın Cüneyt Epcim, Bayburt Milletvekili Sayın Fetani Battal, Bayburt Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Selçuk Coşkun, Bayburt Arıcılar Birliği Başkanı Yaşar Ziypak ile kurum amirleri ve vatandaşlar katıldı. 

Gerçekleştirilen programda konuşan Bayburt Valisi Cüneyt Epcim, balın organik ve sağlıklı şartlarda üretiminin kaliteye doğrudan etki ettiğini ifade ederek, coğrafi konumu itibariyle Bayburt’un bal üretiminde önemli merkezlerden biri olduğuna değindi. Vali Epcim, 'Bayburt Balı’nı markalaştırmak istediklerine değinerek; "Bu konuda Bayburt Üniversitemiz ile İl Tarım ve Ormancılık Müdürlüğü’müzün önemli çalışmaları oldu. Hatta geçtiğimiz günlerde Türk Patent ve Marka Kurumu, Bayburt Balı’nın üniversitemizin başvurusu üzerine tescillendiğini duyurdu. Bu gelişmeler ışığında atacağımız adımlarla Bayburt Balı’nın öncelikle yoğun şekilde tanıtımını yapıp daha sonra pazar payını artırmak istiyoruz.” diye konuştu.

Düzenlenen 'Bal Sağımı Etkinliği'nde bir konuşma yapan Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun ise 'Bayburt Balı’nın tescil sürecine yönelik bilgi verdi. Rektör Coşkun, 'Bayburt Balı' ile ilgili çalışmaların Bayburt Üniversitesi bünyesinde Arıcılık Araştırma, Geliştirme ve Uygulama Merkezi'nin kurulmasıyla başlandığını ifade etti. Rektör Coşkun, Arıcılık Araştırma, Geliştirme ve Uygulama Merkezi ile Demirözü Meslek Yüksekokulu’nda yürütülen modern uygulamalarla arı yetiştiriciliği ve bal üretimi ile ilgili birçok proje, panel, kurs ve akademik faaliyetler düzenlenerek daha sağlıklı ve doğal arı ürünlerinin elde edilmesine yönelik çalışmaların sürdürüldüğünü dile getirdi. 

Bayburt Üniversitesinin çalışmalarıyla 'Bayburt Balı’nın laboratuvar ortamında incelenmeye alındığını aktaran Rektör Coşkun, “Arkadaşlarımız burada 67 çeşit çiçekten bal yapıldığını ve aynı zamanda bu çiçek çeşitliliğinin tıbbi ve aromatik bitkiler olduğunu tespit ettiler. Bunun üzerinde 'Bayburt Balı’nın diğer ballardan ayırt edici birçok özelliğinin olduğuna yönelik Türk Patent ve Marka Kurumun'a müracaat ettik ve bir ay önce 'Bayburt Balı' tescillenmiş oldu. Herkese hayırlı olması diliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Rektör Coşkun, 'Bayburt Balı’nda tespit edilen değerlerin Anzer Balı ile çok benzer olduğunu da sözlerine ekledi.