Mobile Logo Bayburt Üniversitesi

Bayburt Üniversitesi

Güvenli Şehrin Huzurlu Üniversitesi
Baçini Sanat Dergisinin İkinci Sayısı Yayımlandı
Sanat ve Tasarım Fakültemizin organizasyonuyla Dergi Park'ta yayın hayatına başlayan Baçini Sanat Dergisinin ikinci sayısı, sanatın ve iletişimin farklı disiplinlerine odaklanan çalışmalarla yayımlandı. 

Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Mahir Kadakal'ın baş editörlüğünü; Doç. Dr. Savaş Keskin ve Dr. Öğr. Üyesi Yasemin Tümer Çelik'in ise editörlüğünü yaptığı akademik derginin ikinci sayısında dört ulusal ve bir uluslararası makaleye yer verildi. Sinema, retorik, geleneksel tasarım, illüstrayon ve pazarlama iletişimi konularında özgün makalelerin yer aldığı sayıyla birlikte yayıncılığın ilk yılı tamamlanmış oldu. İkinci sayıyla birlikte ulusal ve uluslararası endekslerde taranmaya başlayan Baçini Sanat Dergisi, sanatın ilişkili olduğu tüm diğer disiplinleri içeren çalışmalara da sayılarında yer veriyor. Her sayıda uluslararası katılım hedefleyen dergi, ilk sayıdaki üç uluslararası makaleye ek olarak yeni sayısında İranlı katılımcıların bir makalesini okuyucularla buluşturdu. 

Yeni sayı için bir jenerik paylaşan baş editör Prof. Dr. Mahir Kadakal, "İkinci sayımızla devam ettiğimiz sanat yayıncılığı, Yapay Zekâ ile tümleşmeye ya da yerini onlara bırakmaya zorlanan insanın en önemli kavramsal ifadesi olan ‘insanlık’ idealinin sürdürülebilirliği için bir emek dayanışmasıdır. Çünkü temel değerlerimizin merkezinde yer alan insan, sanat ile ilim arasındaki ilişkiyi kuracak olan öznedir. Unutulmamalıdır ki Yapay Zekâ, insanın; insan olmayan bir teknik mekanizmayla kurduğu bir ilişki olarak aslında her haliyle nesnedir. Nesnelerin öznenin yerini aldığı bir yaşamda aslında yapılanların hiçbiri gerçek anlamda bir kültür ihtiva etmez. Çünkü kültür, özne ile onun yaptıklarının bütünleştiği bir varoluş biçimidir. Oysa nesneler, sentetik doğaları gereği zaten yapılmışlardır ve onların eylemlerinde yapmaktan söz edilemez. Yapılmışlar, onları yapan öznenin bir başka yapacağına aracılık eden enstrümantal failler olarak yanılsamalı bir özne pozisyonunu işgal ettiklerinde, öznenin yozlaşması sorunu ile karşılaşmamız en muhtemel sonuçtur. Baçini Sanat Dergisi, her anlamdaki ve haldeki insanın sürdürülebilirliğini ve insanî değerlerin yeniden arıtılması için gereken yeniden insanlaşma prensiplerinin akademik bağlamlarını tartışmayı; bu hususta tefekkür geliştirmeyi şiar edinmektedir." dedi. 

Derginin Temmuz 2023 sayısına ulaşmak için;
 https://dergipark.org.tr/tr/pub/bacinisanat/issue/79268 
Yayın Tarihi: 
Erişilebilirlik Menüsü

Ekran Okuyucu

Seçili Alan Okuyucu

Bağlantı Vurgula İkonu

Bağlantı Vurgula

Metni Büyüt İkonu

Büyük MEtin

Metni Sola Hizala

İmleç

Okuma Kılavuzu

Okuma Maskesi

Disleksi Dostu

Kontrast

Solgunlaştırma

Düşük Doygunluk

Yüksek Doygunluk

Yukarı